Translate

perjantai 7. lokakuuta 2016

Mehustuksesta energiaa

Elämä on niin täyttä, että vaikka ajatuksia liikkuu päässä paljon ja koko ajan lukee ja oppii lisää, blogipäivityksiä syntyy harvakseltaan. Viimeisin mahtava, todella virtaa antava mun juttu on juissaus l. mehustus. Uskon sen tulleen meidän perheen elämään pysyvästi. Tuoreissa kasviksissa, juureksissa ja hedelmissä on valtavasti vitamiineja, mineraaleja ja kivennäisaineita. Kuidut valitettavasti monilla haittaavat ravintoaineiden imeytymistä - mehustettuna tavarasta saa irti kaiken hyödyn. Makuvaihtoehtojakin riittää. Olen itse jo tottunut vihermehuihin, mutta perhe kaipaa sekaan vähän hedelmää tai ainakin reilusti porkkanaa. Sitruuna tai ananas vihermehun ainesosana peittää mukavasti voimakkaimmat vihreät maut. 
Mehuja ei kannata turhaan säilytellä, vaan nauttia heti, jotta ravintoaineet säilyvät. Pakastaakin voi. Teen itse seuraavana aamuna töihin lähtevät mehut valmiiksi pakastimeen. Jäinen pullo lähtee aamulla mukaan, ja mehu saa sulaa hiljalleen. Se on valmista nautittavaksi välipalana kiireisen päivän keskellä. Jaksaa pakertaa!
Mehustuksessa kannattaa hyödyntää kunkin sesongin edulliset tuoretuotteet. Myös luonnosta löytyy monenlaista mehustettavaa, nokkosia, voikukan tai vuohenputken lehtiä ja marjoja... ja tietenkin kasvimaan ja hedelmäpuiden antia. Pelkkä hedelmämehu nostaa verensokeria, joten sitä ei kannata kovin paljon juoda. Jos - niin jälkiruuaksi. Vihermehut on paras juoda aterioiden välillä, näin imeytyminen on tehokkaampaa.

Aloitin itse mehustamisen edullisella Clas Ohlsonin mehulingolla (hinta n. 50e). Lehtikaali, persilja, salaatti, nokkonen, sitruunaviipale yms. on hyvä ujuttaa syöttöaukkoon kaali- ja kurkkupalojen, lehtisellerin, inkiväärin ja kesäkurpitsan väleihin, niin mehustus sujuu sutjakammin. Toki hinnakkaammat laitteet saattavat toimia tehokkaammin - tällä pääsee kuitenkin loistavasti alkuun. Mehupuristimella saa mehulinkoa paremmin kaiken irti kasviksista, mutta sen käyttö on hitaampaa. Ehkä sen aika tulee meillekin joskus...

Mehuresepteissä on vain mielikuvitus rajana, mutta googlettamalla löytyy paljon hyviä vinkkejä. Vihermehun säännöllinen käyttö antaa antioksidantteja, entsyymejä, ravinteita ja emäksisyyttä kehoon - ja siinä sivussa iholle, karotenoidien ansiosta, kevyen rusketuksen. Mehun vaikutus tuntuu ja näkyy. Ravintoaineiden imeytyminen ilman kuitutaakkaa on myös nopeaa! Ja kuka jaksaa ja ehtii pureskella suussa hienoksi suositellun määrän kasviksia päivittäin? Ja sellaisen valikoiman vihreää, mitä mehuna alas menee.
Mehun juomisen jälkeen on hyvä hörpätä vettä päälle tai huuhtoa suu vedellä. Näin hampaiden kiille ei vahingoitu.
Mehustuksesta jäävän kuitumassan jalostan toisinaan näkkäriksi lisäämällä siihen suolaa ja jonkin verran viljattomia jauhoja. Levitän taikinan pellille ja paistan miedolla lämmöllä kuivaksi. Monille tämä maistuu, vaikka itse taitaisin saada tästä kuituisesta herkusta vatsavaivoja.

Värikästä, mehukasta, energistä syksyä!

Tara Langen lapsen parantumistarina antaa ajattelun aihetta. http://hidastaelamaa.fi/2015/10/5-hyvaa-syyta-mehustaa/

http://jolie.fi/ravinto/sisainen-kauneuskuuri-kolme-kauneusjuomaa-a-la-maria-lonnqvist/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.