Translate

Helppo nokkoskeitto

Hortakurssilla oppii koko ajan uutta - ja ennen kaikkea voittamaan omat ennakkokäsityksensä. Minä, kaupunkilaistyttö, keräsin eilen pellon reunasta pari kourallista nokkosta (hanskat kädessä) ja keitin niistä evääksi töihin nokkoskeittoa. Oli muuten hyvää keitettyjen kananmunien kanssa, ihan älyttömän hyvää! Loppui kesken...


Nokkosen maku on hyvin lähellä pinaatin makua, mutta tämä herkku ei maksa mitään! Sitä paitsi, nokkosessa on viisi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa.

Herkullisimmillaan nokkonen on juuri nyt - eli pienenä ja nuorena. Keräämisessä avuksi ovat sakset ja kumihanskat.
Helppo nokkoskeitto (1 annos)
ainekset
2 kourallista tuoretta nokkosta (käytä uudet kärjet ja lehdet)
vettä
merisuolaa
1 prk kookoskermaa (käytin Spice up)
Huuhdo nokkoset kylmässä vedessä. Laita ne kattilaan veteen ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Kaada keitinvesi pois (ellet halua huuhdella sillä hiuksiasi:)). Laita kattilaan kookoskerma ja lisää siihen nokkoset. Lisää ripaus merisuolaa ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku (lisää tarvittaessa tilkka vettä). Nauti keitettyjen kananmunien kanssa.

Varmasti keitosta tulee hyvää myös kermaan ja kasvisliemeen tehtynä. Olen nyt vaan niin ihastunut - paitsi nokkoseen - kookoskermaan.

Nokkosen sanotaan mm. vahvistavan verta, alentavan verensokeria ja verenpainetta, parantavan aivoverenkiertoa ja lisäävän vastustuskykyä.
Nokkonen sisältää rautaa, magnesiumia, mangaania, kalsiumia, piitä, betakaroteenia, foolihappoa, C-, D- ja K-vitamiinia. Se on aivan mahtava takapihan superfood!

Nokkosta voi myös kuivattaa tai pakastaa talven varalle.

Huom! Älä poimi nokkosia tunkion tai navetan seinustalta, vaikka se siellä rehottaakin. Näissä paikoissa nokkosessa on paljon nitraattia.

Resepti on ikiomani mutta nokkostietoa olen varmistellut kirjasta Hulluna hortaan, Raija ja Jouko Kivimetsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.