Translate

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Syksy saapuu - sadonkorjuuta ilman viljaa

Kesä on vilahtanut nopeasti ohi, mutta vielä eletään hyvää sadonkorjuun aikaa. Värikkäitä kasviksia, marjoja, hedelmiä... Eilinen Raulimyrsky tiputteli omenoita puusta oikein urakalla. Viipaloin niitä pusseihin pakastimeen, kunhan ehdin, niistä saa tehtyä nopeasti herkullisia omenapaistoksia talven tuiskuihin. Viljoja puidaan par´aikaa - vaan ei meille. 
Viljatuotteet eivät ole ollenkaan sitä, mitä ne alunperin olivat. Niinpä moni saa niistä oireita, vaikkei keliakia-diagnoosia olisikaan omakseen saanut. HS uutisoi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, joka kertoo mahdollisen syyn viljaperäisiin vatsanväänteisiin.  

Tutkimukseen osallistui 160 henkilöä, joista 40 oli terveitä ja 40 sairasti keliakiaaa. Loput 80 tutkittavaa puolestaan valittiin sen perusteella, että he olivat kertoneet saavansa muuten vain vatsaoireita vehnästä ja gluteenista. Kun viljoista oireilevat ihmiset altistettiin vehnälle ja gluteenille, heidän immuunijärjestelmänsä aktivoitui. Immuunipuolustus ei pystynyt neutralisoimaan vaurioituneesta suolesta verenkiertoon pääsevien mikrobien vaikutusta. 
Viljoja ilman pärjää varsin hyvin, eikä niistä saatavia ravintoaineita ole lainkaan vaikea korvata! Kokeile, jos oma olo ei ole ihan sitä mitä toivoisi. 

Päivityksiä taitaa tulla edelleen harvakseen. Uusi työpaikka ja työmatkapyöräilyn aloitus vievät energiaa ja aikaa. Mutta varmasti juttua pulpahtelee aina silloin tällöin! 


Omenapaistos
ainekset
omenoita
voita 
makeutusta maun mukaan
mantelilastuja
manteli- tai muita viljattomia jauhoja (Pofiber käy sekaan)
kanelia
Paloittele paksu kerros omenia voideltuun vuokaan. Ripottele päälle kanelia ja Karppisokeria, jos kaipaat lisämakeutta. Laita vuoka uuniin 175-200 asteeseen, kunnes omenat pehmenevät. Sillä aikaa kun omenat ovat uunissa, tee muruseos paistoksen päälle. Nypi pehmeään voihin jauhot, stevia tai Karppisokeri ja viljattomat jauhot, lopuksi varoen mantelilastut.
.

Tässä aineiden suhteilla ei ole niin kauheasti väliä, joten en laittanut määriä. Maistellen ja omaan suuhun luottaen hyvää tulee, ja muruseos saa jäädä vähän rasvaiseksi. Levitä valmis muruseos omenoiden päälle, vuole vielä pinnalle voilastuja ja laita vuoka takaisin uuniin. Ota omenapaistos pois uunista, kun pinnalla on sopivasti väriä. Mustikkapaistos syntyy muuten ihan samaan malliin, ilman kanelia.  Nauti herkku hiukan jäähdyttyään huurteisen kerma- tai kookoskermavaahdon kanssa! Sokeria sietävä voi ottaa annoksen päälle nokareen vaniljajäätelöä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.