Translate

tiistai 12. heinäkuuta 2016

Vinkkejä vhh-ruokavalioon

Se mikä sopii yhdelle, ei aina sovi toiselle. Jos mieli tai kroppa ei voi hyvin, kannattaa ensin tsekata oma ruokakaappi - onkohan siellä jotain mikä aiheuttaa ikäviä oireita? Moni on saanut yllättäen avun useampiinkin terveyspulmiinsa jättäessään viljan pois. Usein samassa ongelmavyyhdissä kulkevat sokeri ja raffinoidut hiilihydraatit. Joku on todennut voivansa paremmin ilman maitoa, toinen voi käyttää sitä huoleti. Kannattaa muistaa, että elimistöllä vie muutama viikko tottua erilaiseen ruokavalioon. Älä siis luovuta kesken! Ja kun alat huomata positiivisia muutoksia olossasi, älä palaa entiseen. Jojoilu todella rasittaa elimistöä. Ruuan laadulla on iso merkitys. Tämä on hyvän olon elämäntapa ilman turhia lääkityksiä - loppuiäksi.

Tässä pyydettynä muutama vinkki sinulle, joka vasta aloittelet vähähiilihydraattista ruokavaliota.
- Uudista ruokakaappisi. Laita ainakin alahyllyn perimmäiseen nurkkaan tuotteet, joita et itse tarvitse. Pois joutavat tärkkelykset, kuten vehnäjauhot, perunajauhot, riisi, sokeri, siirappi, murot, hiutaleet...

- Jätä ruokavaliostasi pois kaikki jalostettu, käsitelty hiilihydraatti: leivät, pullat, kakut, keksit, sipsit, karkit, pasta, jäätelöt, maustetut jugurtit ja rahkat, mehut jne.


Kunnon maito on valkoista!
- Juo reilusti mutta älä juo kaloreita - paitsi ruuaksi ja ravinnoksi - jos haluat ja tarvitset -  "rasvakahvia", omatekoista kaakaota, rasvaista maitoa tai piimää, mehustettuja kasviksia.

- Lisää hyviä rasvoja huonojen hiilihydraattien tilalle (kylmäpuristettu oliiviöljy ja kookosöljy, avocado, voi, pähkinät, mantelit, munat, rasvainen kala). Kun hiilihydraatteja rajoitetaan, elimistö alkaa käyttää niiden tilalla polttoaineenaan rasvaa.

- Syö reilusti ja joka aterialla maanpäällisiä kasviksia (kukka- ja parsakaali, keräkaali, pinaatti, sipulit ja purjo, lehtikaali, salaatit, kurkku) ja käytä rajoitetummin tärkkelyspitoisempia juureksia. Lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä. Totut sen makuun pian, vaikka ensin oudoksuttaisi.

- Mehusta kasviksia ravinteikkaaksi, emäksiseksi juomaksi ja/tai nauti niitä vihersmoothiena.

- Syö hedelmiä harvemmin ja marjoja usein.

- Älä laske kaloreita. Se on aivan turhaa, kun syöt täysipainoista, vähähiilihydraattista ruokaa.

- Mikäli haluat alkuun katsella numeroita, tutki tuoteselosteista oppiaksesi hh-pitoisuuksia. Ota kaupan tiskiltä kärryysi ja päivittäiskäyttöösi vain tuotteet, joissa on max 5 g hh/100 g. Huomaat, että kevyttuotteissa on paitsi lisäaineita myös liikaa hiilareita. Unohda ne kaupan hyllylle.

- Lisää hyvän meri- tai vuorisuolan käyttöä. Koska vhh-ruokavalio etenkin alkuun poistaa runsaasti nesteitä, tarvitset suolalisää, ettet saisi suonenvetoa tai heikotusta. Ruokavaliostasi puuttuvat myös valmiiksi suolaa sisältävät leivät, einekset yms.

- Liika proteiini muuttuu sokeriksi ja rasittaa maksaa, joten älä liioittele määrän kanssa. Vielä sanon, muista hyvä rasva energianlähteenä!

Voi hyvin! Elämä on ihanaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.