Vuohenputken lehdet sopivat salaattiin ja erilaisiin muhennoksiin. Nuoria, supussa olevia aluslehtiä pääsee keräilemään jo toukokuussa. Nuorina lehden maku onkin paras. Mitä vaaleanvihreämpi lehti, sitä herkullisempi. Suolaisessa piirakassa vuohenputken lehdet ja juusto ovat varsin toimiva yhdistelmä. Vuohenputki ja vuohenjuusto ovat kuin avain ja lukko. Kasvia voi käyttää persiljan tavoin kaikissa ruuissa. Se antaa miedon, kivan säväyksen marja- tai vihersmoothieenkin.
Suomessa on monia putkikasveja (osa myrkyllisiäkin), joten kannattaa ennen poimimista varmistaa, että kyseessä todella on vuohenputki. Vuohenputken tunnistaa lehtiruodon kourusta sekä "kolminaisuudesta". Kasvin varressa täytyy olla kolme pääruotia, joissa jokaisessa kolme lehteä.
Vuohenputkessa on paljon valkuaista mutta myös rautaa, kaliumia, magnesiumia ja c-vitamiinia. Vuohenputki sopii kuuman kylvyn jälkeen ja valutettuna pakastettavaksi, toki sitä voi kuivatakin talven varalle.
Vuohenputki-juustopiirakka
ainekset
pohjaan (nypi keskenään)
100 g voita
2 dl Pofiberiä
täyte
n.15-20 g huuhdeltua vuohenputken lehteä
basilikaa
sipulijauh.
suolaa
mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 muna
3 dl juustoraastetta
Taputtele voidellun piirasvuoan pohjalle taikina. Ripottele päälle vuohenputkenlehdet ja mausteet. Sekoita keskenään muna, kerma ja juustoraaste ja lisää viimeiseksi. Paista 200 asteessa n. 15-20 min. Nauti raikkaan tuoresalaatin kanssa.
Vuohenputki-juustopiirakka kävi hyvin kaupaksi meidän nuorisollekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.