Translate

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Voikukka - rikkaruoho vai rikkausruoho

Ensimmäiset, odotetut voikukan lehdet ovat nousseet maasta. Jihuu! Jo kaksi horta-oppituntia on takana, mutta vasta tänään bongasin iltalenkillä ensimmäiset villivihannekset, pikkuiset voikukanlehdet. Poikkesin tieltä sivuun ja sujautin muutaman lehden talteen taskuuni. Kotona sitten huuhtelin lehdet kylmällä vedellä, ja maistelimme niitä porukalla - ei hassumpaa!

Onko voikukka siis rikkaruoho vai rikkausruoho? Raija Kivimetsä, horta- eli villivihanneskouluttajani perusteli niin hyvin jälkimmäisen vaihtoehdon, etten yhtään epäile sen oikeellisuutta. Esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Kreetalla voikukkaa pidetään hienona gourmet-ruokana, ja torilta ostettaessa siitä saa maksaa paljon. Sitä on monessa Euroopan maassa viljelty salaattikasvina jo reilut toista sataa vuotta. Hmm... suomalaiset sen sijaan myrkyttävät ja hävittävät voikukkansa ja ostavat salaattinsa kaupan hyllyltä, kesälläkin. Eivät tietenkään kaikki, enkä minäkään tämän jälkeen ihan entiseen malliin.



Voikukka on todellinen vitamiinipommi.  Siinä on peräti 10 kertaa enemmän ravintoaineita kuin kaupasta ostetussa lehtisalaatissa, ja se on täysin ilmaista. Kun haukkaat tuoretta voikukan lehteä ja perään rucolaa, huomaat varmasti, että voikukka pärjää kilpailussa tosi hyvin.

Voikukkalajeja on paljon, joten niistä riittää valittavaksi, mitä suuhun laittaisi. Pienet, uudet ja melko sileälaitaiset lehdet maistuvat parhaalta. Mitä sahalaitaisempia ja vanhempia lehdet ovat, sen kitkerämpiä.

Voikukanlehdissä on vähemmän nitraattia kuin kaupan lehtisalaatissa. Näistä luonnonvihanneksista saa D-, C- ja K1-vitamiinia, magnesiumia, fosforia, kaliumia, rautaa, kalsiumia, luteiinia ja inuliinia. Voikukka hoitaa maksaa ja munuaisia sekä korkeaa verenpainetta. Lehtien lisäksi myös voikukan nuput, kukat ja juuret ovat hyödynnettävissä ravinnoksi.

Tänä kesänä täytyy kokeilla kaikkea mahdollista, kuten voikukan lehtiä salaatinlehtinä ja ruuan seassa sekä pienten voikukannuppujen paistamista pannussa.

Heittäydytään yhdessä hortoilemaan! :)

Hyvää tietoa villivihanneksista ja niiden käytöstä löytyy Raija ja Jouko Kivimetsän kirjasta Hulluna hortaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.