Translate

torstai 15. joulukuuta 2016

Kolme adventtikynttilää sytytetty


Kolme adventtikynttilää on jo sytytetty, ja uunin reunalle on ilmestynyt Tonttu Tipsukka supattelemaan.  - Otetaa vaa iha iisisti, tehhää mitä ehitää ja nautiskellaa joulun ootuksesta. 
Aatonaattoiltaan asti olen muuten tiiviisti töissä, mutta sain nyt parin päivän miniloman. On ollut hetki aikaa rapistella joulupapereita ja leipoa jotakin pakkaseen tulevaa juhlaa odottamaan. Parasta aikaa uunista tulvii makean ja suolaisen ihanasti yhdistävän punajuuri-sinihomejuustopiiraan tuoksu. Pakastimessa ovat nyt valmiina vhh-joulutortut ja -piparit (Kiitos niistä J & M), suklaapiirakka, vadelma-minttusuklaajäädykkeet sekä luumu-glögijuustokakku. Jouluhyvää kahvipöytään "normaaleillekin" tarttis varmaan tehrä, mutta ne jutut eivät tähän blogiin kuulu.


Punajuuri-sinihomejuustopiiras
ainekset
pohjaan
150 g voita
1 dl Fibrex-sokerijuurikaskuitua
1 tl psylliumjauhetta
1 1/2-2 dl Pofiber-perunakuitua

täytteeseen
3 raakaa punajuurta (raasteena)
125 g sinihomejuustomurua
2 tlk kermaviiliä
3 munaa
2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
1/2 tl timjamia
1/2 -3/4 tl mustapippuria
Nypi pohjan ainekset keskenään ja painele taikina voidellun vuokan pohjalle. Sekoita täytteen aineet sinihomejuustoa lukuunottamatta ja lado levittäen piiraspohjan päälle. Murusta lopuksi sinihomejuusto pinnalle. Paista 200 asteessa 1 tunti.


Suklaapiirakka (pellillinen)
ainekset
6 munaa
1 dl kuohukermaa
1 dl voita sulana
4-5 rkl tummaa kaakaoj.
1, 2 dl kookosjauh.
1-2 dl Karppisokeria tms. (makeutus maun mukaan)
2 tl leivinj.

kuorrutteeseen
200 g tummaa suklaata
2-4 rkl kuohukermaa
3 rkl voita
kookoshiutaleita
Vatkaa muna-karppisokeri vaahdoksi ja lisää muut aineet keskenään sekoitettuna siivilän läpi. Levitä taikina pellille ja paista n. 10-12 minuuttia 175 asteessa. Sulata vesihauteessa kuorrutuksen aineet ja levitä jäähtyneelle piirakkapohjalle. Ripottele päälle kookoshiutaleita.

Luumu-glögijuustokakku
ainekset
pohjaan
mantelijauh.
voita
Pofiberiä
piparimaustetta

täytteeseen
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
500 g rahkaa
n. 100 g liotettuja, keitettyjä, jäähtyneitä luumuja
1- 1 1/2 tl piparkakkumaustetta
1/2 dl sokeritonta glögiä
6 liivatelehteä
steviatippoja tms makeutukseksi (maun mukaan)

kiille
4 dl sokeritonta vahvaa glögiä (osa voi olla karpalomehutiivistettä)
4 liivatelehteä

Pohjan aineksia en valitettavasti muistanut mitata - sorry, näin käy liian usein. Nypi kuitenkin mantelijauhoja ja Pofiberiä n. 100 grammaan voita niin, että saat mukavan oloisen muruseoksen. Levitä muruset leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja ripottele piparkakkumaustetta päälle. Paista pohjaa 175 asteessa muutaman minuutin ajan.
Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia ja liuota ne sitten kuumaan glögiin. Sekoita keskenään muut aineet, joihin lisäät glögi-liivateseoksen hyvin sekoittaen. Nostele kermavaahto sekaan ja tarkista maku, ennen kuin levität täytteen irtopohjavuokaan jäähtyneen pohjan päälle.
Valmista ajoissa ennen tarjoilua kiille ja levitä se kakun päälle, anna hyytyä jääkaapissa.
Kuvaa en luumu-glögijuustokakusta saa kyllä napattua, ennen kuin otan sen jouluksi pakkasesta, sulatan ja teen kiilteen päälle. Mielikuvittelua siihen asti, ystävät!

Ihanaa, rauhaisaa joulun aikaa! 

Kuta pienempi olet itse, sitä joulumpi tulee.
-Tove Jansson-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.