Ann Fernholmilta on julkaistu uusi kirja Sokerimyrkytys, Totuus sokerin vaikutuksesta kasvuun ja terveyteen. Fernholm on ruotsalainen biokemian tohtori, freelance-journalisti ja tv-toimittaja. Hänet valittiin viime vuonna Ruotsissa vuoden tiedetoimittajaksi. Hän osoittaa vääriksi ruokasuositukset, jotka ovat saaneet meidät syömään vähän rasvaa mutta paljon hiilihydraatteja. Uusimmassa kirjassaan hän tutkistelee asiaa lähinnä lasten ravitsemuksen näkökulmasta.
Meille on opetettu, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat veren rasva-arvoissa ongelmia. Lapsillekin annetaan mieluummin sokerista kuin rasvaista jogurttia. Kun lapsi syö rasvaa, veri jättää kuormansa lihas- ja rasvasoluille hyvin pian, minkä jälkeen veren rasvapitoisuus laskee, kertoo, selittää Fernholm. Rasvapitoinen ruoka siis laskee veren rasva-arvoja aterioiden välissä. Sama pätee aikuisiinkin. Paljon hiilihydratteja syövillä on veressään enemmän triglyseridejä kuin runsaasti rasvaa syövillä. Rasvainen ruoka nostaa hyvän HDL-kolesterolin määrää.
Uskottavaa, kun tämän on itse labratuloksissa nähnyt...17 vuoden kokemuksella. Veren rasvapitoisuus on ollut alle viitearvojen ja vain HDL korkea. Syön surutta rasvaa mutta hiilihydraatteja vain vähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.