Translate

tiistai 2. helmikuuta 2016

Millä sinun koneesi käy - ja käykö se kunnolla?

Kone käy... Hyvä käynti - vointi ja terveys näkyvät elinvoimana. Jos virallisterveellisen tai minkä tahansa ruokavalion puolestapuhuja ei näytä itse voivan hyvin, hänen viestinsä ei vakuuta. 

Lainasin kone-metaforan lääketieteen apulaisprof. Eric Westmanilta, Duken yliopistosta. Westmanilla on runsaasti tutkimusnäyttöä vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyistä eri sairauksien hoidossa (mm. diabetes, metabolinen oireyhtymä, närästys, epilepsia). Hän selittää, kuinka ihmisen keho oppii käyttämään tiettyjä ruoka-aineita polttoaineenaan. Hiilihydraattipolttoinen kone käy hiilihydraateilla, mutta rasvapolttoiseksi oppinut kone vaatii polttoaineekseen rasvaa. Kun ihminen vaihtaa polttoainetta, elimistö tarvitsee jonkun aikaa sopeutuakseen uuteen ruokavalioon. Täysin puppua on kuitenkin opetus, että elimistö tarvitsee runsaasti hiilihydraatteja tai peräti sokeria voidakseen hyvin. Vuodenvaihteessa Dubaissa hotellin aamupalalla pudotin kahvikuppiini voinapin (joka oli tarkoitettu leivän päälle) ja selitin pöytäseurueelleni, että tarvitsen rasvaa polttoaineeksi. Koneeni on rasvakäyttöinen. Kaloreilla ei ole merkitystä. 

Tutkimukset kumoavat niin ikään myytin kuidun välttämättömyydestä. Laajalti neuvotaan syömään runsaasti kuitua vaivaan nimeltä ummetus. Kuitenkin ravintokuidun huomattava vähentäminen auttoi näissä tutkimuksissa merkittävästi ummetus-, peräpukama- ja divertikuloosipotilaita. Tunnen henkilökohtaisesti verisuonikirurgin, joka neuvoo peräpukamapotilaitaan jättämään ensin viljat pois - ja sen jälkeen ei usein leikkausta tarvitakaan.

Mitä pienempi on ravinnon hiilihydraattipitoisuus, sitä suurempi pitää olla hyvän rasvan osuus. Yhdistelmä vähärasvainen ja vähähiilihydraattinen toimii mielestäni pidemmän päälle huonosti - kone voi alkaa hiipua. Runsasrasvainen ja runsashiilihydraattinen on huono setti sekin. 

Meille on opetettu, että rasva nostaa kolesterolia ja aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Oppi on todella mennyt perille, ja rasvakammo elää tiukassa. Tiede ei kuitenkaan ole lainkaan yksimielinen tästä ns. totuudesta. Hyvä kolesteroli kyllä rasvaa syömällä nousee, mikä hämäävästi nostaa LDL-kolesterolia, ns pahaa kolesterolia - kuitenkin kyse on laskennallisesta harhasta. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla veren triglyt laskevat.

Varmasti monet elävät onnellisen ja pitkän elämän virallisterveellisellä ruokavaliolla -  mutta yhä useammalle malli ei näytä sopivan. Vai mistä kertovat kasvavat elintasosairauksien luvut? Kävisikö sinunkin koneesi paremmin rasvalla kuin runsailla hiilihydraateilla? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.