Translate

tiistai 19. tammikuuta 2016

Vhh-ruokavalio ja aivot

Ruokavalio vaikuttaa koko ihmiseen - toki myös aivotoimintoihin. Dr. Stephanie Seneff (MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) on tutkinut ruokavalion ja muistisairauksien sekä autismin, adhd:n sekä sydän- ja verisuonisairauksien välistä yhteyttä, ja hänellä on kertynyt viime vuosina kohtuullisesti näyttöä aiheesta. Lisää tutkimustuloksia tulee hänen mukaansa julki eri puolilta maailmaa tiuhaa tahtia - ja nämä vahvistavat käsitystä, että mm. alzheimer on ravitsemuksellinen puutostauti.

Seneff kertoo, että Amerikassa sairastaa tällä hetkellä n. 5 miljoonaa ihmistä alzheimeria, ja taudin esiintyvyys on huimassa nousussa. Suomessa on n. 70 000 alzheimer-potilasta. Suomalaisen infon mukaan alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei tunneta. Kerrotaan kuitenkin oireiden johtuvan aivoissa tapahtuvista muutoksista, joiden seurauksena muistijärjestelmän toimintaan liittyviä hermosoluja ja aivoalueita tuhoutuu. Asia ei varmasti ole yksinkertainen, mutta jälleen kerran ihmettelen, ettei ravitsemuksesta puhuta tämänkään sairauden info-sivuilla mitään. 

Tutkijan mukaan alzheimeriin, kuten muihinkin sairauksiin, liittyy aina tulehdus; potilaita on löydetty monia eri bakteeri- ja virustulehduksia. Toisaalta sairaus yhdistetään heikentyneeseen sokeriaineenvaihduntaan. 

Alzheimer-potilaiden aivojen rasvahappokoostumus poikkeaa huomattavasti terveiden ihmisten rasvahappokoostumuksesta.  Vähähiilihydraattisen ja runsaasti rasvaa sisältävän ruokavalion on havaittu tutkimuksissa parantavan potilaiden aivotoimintoja. Kolesteroli on aivojen tärkeä rakennusaine, jota tarvitaan muistitoimintoihin. Seneffin mukaan vähärasvainen ruokavalio (ja osalla ihmisistä lisähaittana statiinilääkitys) lisäävät muistisairauksia, autismia ja adhd:ta. Meiltä Suomestakin löytyy näitä toisinajattelijoita ja vastarannan kiiskejä

Statiinilääkkeet syövät soluille elintärkeän koentsyymin Q10. Seneff kertoo, että alzheimer korreloi selvästi aivojen rasvojen ja kolesterolin puutteeseen. Aivojen osuus on vain n. 2% kehon painosta, mutta 25 % kolesterolista. Kolesteroli on välttämätön osa myeliinikalvoja (joista 70-85% on lipidejä). Seneff heittääkin radikaalin ajatuksen, että korkea kolesteroli voisi ollakin alzheimerin ns. luonnollinen suojamekanismi ihmisillä, joilla se helposti nousee. 

Pitkälle jalostetut elintarvikkeet ja transrasvat ovat Seniffin mukaan pahasta - siinä hän on THL-suomipoikien kanssa täysin samaa mieltä. 

Seneff suosittelee kaikille vähähiilihydraattista, käsittelemätöntä ja runsasrasvaista ruokaa, luonnollisia antioksidantteja, kylmäpuristettua kookosöljyä, vihreää teetä ja tummaa suklaata - eli meillä ainakin jatketaan samaan malliin!   Voi voi, voiko voitonta voivotella? Voi! (Christer Sundqvist 1957-)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.