Potuttaako? Moni tuntuu olevan perunasta riippuvainen. Pottuihin törmää aina ja joka paikassa... joskus tämä jopa potuttaa... silloin kun vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Peruna on halpaa perusruokaa, mutta siinä on myös paljon energiaa ja tärkkelystä. Vatsan täytettä siitä siis saa - eikä sitten kovin paljon muuta.
Perunassa on vähän vitamiineja ja hivenaineita. Jos perunat keitetään, vähäisetkin ravintoaineet liukenevat veteen. Kun keitetyssä perunassa on C-vitamiinia vain 8,5 g /100 kcal annoksessa, keitetyssä lantussa C-vitamiinia on 90,7 mg/100 kcal annoksessa. Ja nauriissa lanttuakin enemmän. Kalsiumia perunassa on vain kahdeksan milligrammaa sadassa kilokalorissa, kun taas parsakaalissa jopa 230 milligrammaa samassa energiamäärässä. Ja foolihappoa perunassa on vain 14 mikrogrammaa sadassa kilokalorissa, kun sen sijaan lantussa 130 ja parsakaalissa 620 mikrogrammaa.
Elintarvikkeiden koostumustietopankki
perunasta, farmakologian emeritusprofessori Heikki Karppanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.