Translate

maanantai 26. tammikuuta 2015

Potuttaako?



Potuttaako? Moni tuntuu olevan perunasta riippuvainen. Pottuihin törmää aina ja joka paikassa... joskus tämä jopa potuttaa... silloin kun vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Peruna on halpaa perusruokaa, mutta siinä on myös paljon energiaa ja tärkkelystä. Vatsan täytettä siitä siis saa - eikä sitten kovin paljon muuta. 
Perunassa on vähän vitamiineja ja hivenaineita. Jos perunat keitetään, vähäisetkin ravintoaineet liukenevat veteen. Kun keitetyssä perunassa on C-vitamiinia vain  8,5 g /100 kcal annoksessa, keitetyssä lantussa C-vitamiinia on 90,7 mg/100 kcal annoksessa. Ja nauriissa lanttuakin enemmän. Kalsiumia perunassa on vain kahdeksan milligrammaa sadassa kilokalorissa, kun taas parsakaalissa jopa 230 milligrammaa samassa energiamäärässä. Ja foolihappoa perunassa on vain 14 mikrogrammaa sadassa kilokalorissa, kun sen sijaan lantussa 130 ja parsakaalissa 620 mikrogrammaa. 

Perunan tilalle lautaselle laitan mieluummin salaattia, vihanneksia ja juureksia. Perunassa on runsaasti hiilihydraatteja, mikä nostaa verensokerin nopeasti ylös. Hiilihydraattiherkille, laihduttaville tai verensokerinsa kanssa painiskeleville en pottua senkään puolesta suosittele. Silmänruokaa mitättömän näköinen peruna ei myöskään tarjoa, toista se on kun täyttää lautasensa värikkäillä kasviksilla ja juureksilla! Mutta hyvää ruokahalua joka iikalle - perunoilla tai ilman!

Elintarvikkeiden koostumustietopankki

perunasta, farmakologian emeritusprofessori Heikki Karppanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.