Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Silloin herkutellaan Runebergin tortuilla, joihin löytyi aikoinaan ohje Fredrika Runebergin 1850-luvulta säilyneestä reseptikirjasta. Käsin koukeroisella käsialalla kirjoitettu reseptikirja sisältää leivonnaisreseptejä, mutta myös parannuskeinoja vilutautia vastaan ja ohjeita lankojen ja kankaitten värjäämiseen. Kirja antaa vielä ohjeita saippuan keittämiseen, pitsien pesemiseen ja puutarhanhoitoon.
Runebergin torttujen reseptistä on kehittynyt monenlaisia variaatioita - tässä päivityksessä yksi hyvin tuore - viljaton ja sokeriton versio.
ainekset leivospohjiin (1 1/2 pellillistä muffinssivuokia)
150 g voita
3/4 dl Sukrinia/Karppisokeria
2 munaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
1 1/2 tl leivinj.
1 1/2 dl mantelijauh.
1 1/2 dl leivontaproteiinijauh.
1 1/2 dl kermaa
2 maustemitallista karvasmanteliöljyä
ainekset kuorrutukseen
200 g tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
Sukrintomua tai steviatippoja maun mukaan
Vatkaa voi ja Sukrin vaahdoksi, sekoita joukkoon munat ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Lopuksi kerma ja karvasmanteliöljy. Paista muffinssivuoissa 200 asteessa n. 15-20 minuutin ajan.
Sekoita kuorrutusaineet keskenään ja pursota kuorrutusta jäähtyneiden torttujen päälle. Laita keskelle tuoretta vadelmaa tai sokeritonta hilloa. Tein vadelmahillon niin, että laitoin kattilaan tilkan vettä ja keitin siinä pakastevadelmia, kunnes vesi oli riittävästi haihtunut. Makeutin hillon steviatipoilla.
Maistuvaa Runeberginpäivää! Nautiskellaan Runebergin tortuista vaikkapa kuunnellen Porilaisten marssia tai muistellen Vänrikki Stoolin tarinoita!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.