Translate

maanantai 2. helmikuuta 2015

Pinaatti on superfood


HS uutisoi 25.6.2012 mielenkiintoisesta tutkimuksesta, jossa todettiin pinaatin nitraatin vaikuttavan koe-eläinten lihaksiin niitä vahvistavasti. "Ravitsemusnäkökulmasta tutkimustulos on mielenkiintoinen, koska se nitraattimäärä, joka vaikutti lihasvoimaan, oli melko matala", sanoo Karoliinisen instituutin tutkija Andrés Hernández. Pinaatilla siis lihakset kasvuun! Tai taisteluun lihaskatoa vastaan. Jopas! Pinaatti on superfood.

Pinaatti on yksi maailman K-vitamiinipitoisimpia ruokia. Se on myös tärkeä antioksidantti ja fytokemikaali. Proceedings of the Nutrition Societyn toukokuussa 2007 julkaiseman tutkimuksen mukaan ”fytokemikaalit puhdistavat kehoa myrkyistä, poistavat karsinogeeneja, vähentävät tulehduksia sekä estävät syöpäkasvainten kasvua hillitsemällä mitoosia ja aiheuttamalla apoptoosia." Syöpää tutkiva American Institute for Cancer Research -laitos suosittelee pinaattia, ja pitää sitä yhtenä parhaista syöpää ehkäisevistä ruuista. 
Pinaatissa on rautaa, karotenoideja, C- ja E-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja mangaania. Se on kuitenkin runsaasti käytettynä terveellisempää kypsennettynä kuin raakana, sillä lämmitettäessä pinaatin oksaalihapon määrä vähenee. 


Pinaatti-kukkakaalikeitto
ainekset
450 g kukkakaalia (raaka tai pakaste)
3 pss pinaattia (pakaste), yht. 450 g
1 l vettä
2-3 tl merisuolaa
ripaus valkopipp.
1/2 pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa
1 rkl voita
2 dl kuohukermaa
Keitä kukkakaali vedessä (paloina) kypsäksi, soseuta blenderissä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sosekeittoon pinaatti ja kiehauta. Lisää suola, valkopipp. ja Koskenlaskija, lopuksi kerma. Anna keiton vielä lämmetä samalla sekoittaen. Pyöräytä keitto vielä blenderissä ennen tarjoilua.

Tarjoile "keittämättömien" kanamunien kanssa. Kun kerran on kokeillut "keittämättömiä" munia, tuskin enää erehtyy niitä keittämään.
Laita kanamunat kattilaan ja peitä ne kylmällä vedellä. Kuumenna kattilaa liedellä, kunnes vesi alkaa kiehua. Siirrä nyt kattila pois kuumalta levyltä ja anna kanamunien kypsyä lempeästi 6 minuutin ajan. Valmista on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.