Suosittelen lämpimästi David Pealmutterin teoksen lukemista kaikille, joita ravinnon ja terveyden yhteys kiinnostaa. Perlmutter on tehnyt vuosikymmeniä kliinistä työtä neurologina, mutta hoitanut potilaita ensisijaisesti ruokavaliohoidolla ja vasta toissijaisesti lääkityksellä, Hänen mukaansa viljaton elämäntapa on usein lääkehoitoa tehokkaampi hoito myös "aivo- ja mielenterveysvaivoissa". Kirja avaa uusia ja kiinnostavia näkökulmia, jotka varmasti herättävät ajatuksia - sen lupaan!
Sokerin haitat ovat olleet mediassakin viime aikoina laajasti esillä. Tunnetaan yleisesti sokerin merkitys ylipainoon, metaboliseen oireyhtymään ja kakkostyypin diabetekseen, mutta harva puhuu sokerin haitoista aivoille. Pealmutter kuitenkin puhuu. Kirjan luettuasi et enää ajattele sokeriherkuista ja hedelmistä samalla tavalla kuin ennen.
Neurologi Perlmutterin mukaan jo ”normaalin
skaalan” ylärajoilla oleva verensokeri altistaa aivojen surkastumiselle. On jo pitkään tiedetty, että aivosairaudet ja dementia ovat yhteydessä aivojen
surkastumiseen. Nyt Perlmutter kuitenkin kertoo, että surkastumista voi tapahtua jo verensokerin ollessa korkeahko mutta vielä ”normaali”.
Australialaistutkimuksessa tutkimusryhmään kuului 249 60-64-vuotiaista henkilöä, joiden verensokeri oli viitearvojen mukaan "normaali". Koehenkilöiden aivot kuvattiin tutkimuksen alussa ja
sen jälkeen neljän vuoden välein. Tutkijat pyrkivät karsimaan tuloksista
iän, korkean verenpaineen, tupakoinnin ja alkoholin käytön kaltaiset tekijät. Johtopäätös oli, että jo normaaliskaalan yläpäässä oleva verensokeri oli 6-10-prosenttisesti syynä
aivojen kutistumiseen. Verensokeri voi siis vaikuttaa aivojen terveyteen heilläkin,
jotka eivät sairasta diabetesta. Normaali verensokeri ei tarkoita, ettei haima joutuisi tekemään ylitöitä. Insuliinitasohan nousee jo ennen verensokeria. Perlmutter kehottaakin ihmisiä mittauttamaan paitsi paastoverensokerinsa myös paastoinsuliininsa. Jos paastoinsuliini on koholla, se on hyvin huolestuttava merkki.
Perlmutter esittää usein luennoillaan yleisölle kysymyksen: mikä seuraavista saa verensokerin nousemaan korkeimmalle? Hän näyttää kuvan viipaleesta täysjyväleipää, Snickers-patukasta, ruokalusikallisesta valkoista sokeria ja banaanista. Oikea vastaus on leipäviipale. Todellisuudessa harva ruoka nostaa verensokeria yhtä paljon kuin vehnää sisältävät ruuat.
Kuka meistä haluaa sokeroidut, surkastuneet aivot? Hyvästi viljat ja sokeri, tervetuloa terveet aivot, toivottaa Perlmutter.
Hyvää uutta vuotta 2015!
Pidetään huolta itsestämme - ja toisistamme!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.