Gluteiini on se tahmea proteiini, jota on paitsi leivässä ja ruuassa, myös - yllätys - ihon- ja hiustenhoitotuotteissa. Nykyiset viljat saattavat Perlmutterin mukaan sisältää jopa nelikymmenkertaisen määrän gluteenia muutaman vuosikymmenen takaiseen viljaan verrattuna. Runsasgluteeniset viljat aiheuttavat valtavaa riippuvuutta. Perlmutter väittää, ettei gluteiini ole vain keliaakikkojen ongelma, vaan keliakia on gluteiiniherkkyyden äärimuoto.Tutkimuksia, jotka osoittavat gluteiiniyliherkkyyden ja hermostollisten ongelmien yhteyden, tulee koko ajan lisää. Yhteyttä hermostoon on nähtävissä heilläkin, joille gluteiini ei näytä olevan ongelma ja jotka saavat negatiivisen tuloksen gluteiiniyliherkkyyskokeesta. Gluteiiniyliherkkyys lisää aina hermoston rappeumasairauksia aiheuttavien tulehdussytokiinien tuotantoa.
Gluteiini voi vaikuttaa koko kehoon. Permutterin mukaan ihmisellä voi toisinaan olla esim. vain gluteiinista johtuvia aivotoiminnan häiriöitä eikä ollenkaan suolistohäiriöitä. Asiasta on kertonut mm. tohtori Hadjivassilioun Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehden pääkirjoituksessa 2002. Mielenkiintoista on, että Perlmutter ohjaa luokseen tulevat, aiemmin MS-diagnoosin saaneet potilaat välittömästi gluteiiniyliherkkyyskokeeseen. Aivoissa näkyvät muutokset voivat yhtä hyvin olla gluteiinin aiheuttamia. Neurologi kertoo myös tapauksista, joissa erilaiset kouristukset ja liiketoiminnan häiriöt ovat loppuneet gluteiinin poisjättämisen myötä. Apua on saatu päänsärkyyn, mielialahäiriöihin, masennukseen, adhd-oireisiin, touretten syndroomaan yms.
On ollut jo
1970-luvun lopulta tiedossa, että vatsa hajottaa gluteenin polypeptideiksi,
jotka pystyvät läpäisemään aivo-veriesteen. Esteen läpäistyään nämä polypeptidit
pääsevät sitoutumaan aivojen morfiinireseptoriin ja voivat siten luoda
mielihyväaistimuksen. Kyseinen reseptori vastaanottaa myös opiaattihuumeiden
vaikuttavat aineet. Gluteeniyliherkkyys
on paljon yleisempää kuin ymmärrämme, ja gluteiinin poisjättäminen voi
aiheuttaa vieroitusoireita, sanoo neurologi Perlmutter.
Viljat ja hiilihydraatit ovat haitallisia, vaikka eivät sisältäisikään gluteiinia, vakuuttaa Perlmutter. Ne nostavat tarpeettomasti verensokeria, ja korkea verensokeri lisää insuliinin tuotantoa. Vaikka ihmisen verensokeri olisi vielä normaali, insuliini saattaa olla pitkäänkin koholla. Tila kehittyy monilla pikku hiljaa kakkostyypin diabetekseksi. Perlmutter kertoo aivoihin ilmestyvän insuliiniresistenssin myötä samanlaista plakkia kuin alzheimerin taudissa, vaikka kyse onkin eri sairaudesta. Sairaudet ovat kuitenkin hänen mielestään samaa alkuperää.
Sokeroituihin aivoihin en vielä tässä postauksessa kovin syvälle päässyt. Osassa 3 varmaan... :).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.