Perlmutter on kirjoittanut useamman kirjan aivosairauksista, mutta huomasi, ettei suurta yleisöä paljoakaan kiinnosta asiallinen kirjan nimi tai aivoterveysinfo. Tästä viisastuneena hän päätti antaa uusimmalle kirjalleen niin myyvän nimen, että se herättäisi taatusti huomiota - ja onnistui.
Muistisairaudet lisääntyvät kaiken aikaa ja maailmanlaajuisesti. Suomi on kärkisijalla katsottaessa kuolleisuustilastoja dementian ja alzheimerin taudin osalta. Miksi? On liian helppoa syyttää tilanteesta vain ihmisten eliniän nousua. Perlmutterin mukaan ainakin korkea verensokeri, runsas hiilihydraattien syönti, vähärasvainen ruokavalio ja ravinnon gluteiini ovat osasyyllisiä muistisairauksien syntyyn.
Kuvitteletko, että ikä tuo mukanaan kognitiivista heikkenemistä ja se on väistämätön osa vanhentumista, kysyy Perlmutter. Aivoista noin 70% on rasvaa, ja tärkeimmät ”aivovitamiinit” ovat rasvaliukoisia (A, D, E, K). Mikään ihmiskehossa ei toimi optimaalisesti ilman rasvaa, neurologi sanoo, jokainen solu kehossa tarvitsee tyydyttynyttä rasvaa, ja ongelmia tulee, jos alat rajoittaa tyydyttyneen rasvan saantia ruokavaliossa. Esi-isämme söivät 75% rasvaa, 20% proteiinia ja vain 5% hiilihydraatteja. Nykyihmiset syövät 60% hiilihydraatteja, 20% rasvaa ja proteiinia. Ihmisen kehoa ei ole suunniteltu kestämään nykyistä hiilihydraattipommitusta, ja tämän takia useat neurologiset häiriöt ja taudit ovat kasvussa. Perlmutter kutsuu alzheimeria ns. kolmanneksi diabetekseksi.
Neurologi Perlmutter kertoo kirjassaan mm. Framinghamin sydänterveystutkimuksesta. Vuonna 1948 alkanut tutkimus kokosi Framinghamin kaupungista 5209 30-62-vuotiasta koehenkilöä, joista kukaan ei ollut vielä saanut sydänkohtausta eikä minkäänlaisia oireita sydän- ja verisuonitaudista. Myöhemmin tutkimus laajentui kattamaan alkuperäisen ryhmän jälkeläisiä usean sukupolven verran.
2000-luvun
puolivälissä tutkijat alkoivat tutkia kolesterolimäärän suhdetta kognitiiviseen
suorituskykyyn. He valitsivat alkuperäisestä ryhmästä 789 miestä ja 1105
naista. Kukaan heistä ei ollut tutkimuksen alkaessa sairastunut
dementiaan tai saanut aivohalvausta. Ryhmää tarkkailtiin 16-18 vuotta. Neljän-kuuden
vuoden välein heillä testattiin kognitiivisia kykyjä, kuten muistia, oppimista,
käsitteenmuodostusta, tarkkaavaisuutta, abstraktia päättelyä ja
järjestelykykyä, ominaisuuksia, jotka Alzheimerin tautia sairastavilla
heikkenevät.
Vuonna 2005 julkaistiin tutkimusraportti, jonka mukaan kokonaiskolesterolin
määrällä todettiin olevan merkittävä positiivinen ja lineaarinen suhde koehenkilöiden ilmaisu- ja keskittymiskykyyn, tarkkaavaisuuteen, abstraktiin päättelyyn ja lukuisten kognitiivisten toimintojen
muodostamaan joukkoon. Lisäksi todettiin, että koehenkilöt,
joiden kokonaiskolesteroli on ”tavoitteenmukainen” (alle 5 mmol/l), suoriutuivat
heikommin kuin ne, joiden kokonaiskolesteroli oli joko lähellä kohonnutta (yli
5 mmol/l) tai kohonnut (yli 6 mmol/l). Johtopäätös siis oli, että ne, joiden
kokonaiskolesteroli oli korkea,
pärjäsivät paremmin kuin ne, joilla se oli matalampi. Kolesteroli näyttää siis tutkimuksen mukaan suojelevan aivoja.
Toisen tutkimuksen mukaan statiinit voivat heikentää aivotoimintaa ja lisätä sydäntautiriskiä.
Syy on yksinkertainen: aivojen hyvinvointi edellyttää kolesterolia. Kolesteroli
on ravintoaine, jonka merkitys aivojen hermotoiminnalle on keskeinen, ja sillä
on perustavanlaatuinen merkitys soluseinämän rakennusaineena. Kolesteroli
toimii antioksidanttina ja aivojen toimintaa tukevien D-vitamiinien kaltaisten
ainesten esimuotona. Tärkein kolesterolin tehtävistä on toimia
aivosolujen polttoaineena.
Kirja on mielenkiintoinen mutta käytännönläheinen. Jatkan lähipäivinä kertomalla, mitä Perlmutter sanoo kirjassaan viljoista, gluteiinista ja tulehduksesta. Parhaimman käsityksen aiheesta saat tietenkin itse lukemalla koko ruokapyramidia ravistelevan kirjan! Jonottamaan sitä kyllä kirjastossa joutuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.