Rasvasta on taas käyty mediassa räiskyvää keskustelua. Asia on kuumentanut asiantuntijoiden tunteita jopa niin, että professorit ovat syyttäneet toisiaan valehtelusta. On ymmärrettävästi hämmentävää, kun vanhat "totuudet" kyseenalaistetaan ja vieläpä luotettavin tutkimuksin. Se, minkä itsekin olen kropassani kokenut, alkaa tulla yhä enemmän julki myös tutkimustasolla.
Kun olen vähentänyt hiilihydraatteja, elimistö on oppinut käyttämään rasvaa polttoaineena. Oma opinpolkuni minunkin oli kuljettava, ennen kuin oikeasti uskalsin uskoa, ettei rasva ole vaarallista, vaan tärkeä energianlähde. Rasva tasaa verensokeria. Rasva ei lihota. Jos syö pelkästään rasvaa, laihtuu. Aivot ovat rasvaa, samoin kaikki solukalvot. Iho pysyy joustavana ja vatsakin toimii, kun muistaa syödä rasvaa - juomisen merkitystä unohtamatta. Hormonitoiminta tarvitsee sekin rasvaa.
Meillä käytetään kylmäpuristettua oliivi- ja kookosöljyä sekä aitoa voita. Margariinin rasvat ovat keinotekoisia ja teollisesti käsiteltyjä. Tarvitsee vaan vilkaista rasian kyljessä näkyvää ainesosa-listaa ja pohtia monimutkaista valmistusprosessia, niin...
Samaan pakettiin runsaan hiilihydraattien käytön kanssa rasva ei kuitenkaan sovi! Ei ole tarpeen liioitella rasvan käytössä, mutta riittävästi sitä täytyy saada. Ei ole tarpeen syödä myöskään liikaa proteiinia, sillä liika proteiini aiheuttaa elimistössä ongelmia. Elimistöllä ei ole systeemiä proteiinin varastoimiseen, joten ylijäämä muuttuu maksassa glukoosiksi, ja maksa-arvot saattavat nousta. Tälläisia viisauksia luottolääkärini on minulle opettanut.
Itse en usko, että kolesteroli olisi merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien syy. Valtimotautien aiheuttaja ei käsittääkseni ole kolesteroli sellaisena kuin sitä nykyään verestä mitataan, vaan hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio) ja valtimon seinämän kalkkiutuminen. Ja kas vain, sokerihan se on, mikä aiheuttaa tätä matala-asteista tulehdusta. Varmaan muitakin syitä on. Mutta olisiko syytä mitata herkkää CRP:tä eikä aina vain kolesteroliarvoja?
Kolesterolilääkitys on harhaa
Syökää voita
Löytyy runsaasti tutkimuksia, jotka osoittavat, ettei alhaisesta kolesterolista olekaan toivottua hyötyä. Tässä muutamia:
1.Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
2.ncreased risk of coronary heart disease death in men with low total and low-density lipoprotein cholesterol in the Russian Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up Study.
3. Changes in total serum cholesterol and other risk factors for cardiovascular disease in Japan 1980-1989
4. Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old
5. Lipid levels in patients hospitalized with coronary artery disease: an analysis of 136,905 hospitalizations in Get With The Guidelines
Viimeisessä tutkimuksessa sydänkohtauksen saaneilla henkilöillä todettiin kauttaaltaan matala kolesterolitaso.
Kaikesta kuohukerman, turkkilaisen, kananmunan, kermajuustojen, voin, öljyjen käytöstä huolimatta - tai ehkä juuri niiden käytön vuoksi - veren rasva-arvoni ovat lähellä nollaa ja ainoastaan ns. hyvä kolesteroli on koholla. Herkkä CRP:kin näytti labrakokeissa hyvältä. Rasva se on, joka naisenkin tiellä pitää :).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.