Translate

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Sokeririippuvuus

Menetätkö usein hallinnan, kun syöt sokerisia herkkuja tai jalostettuja elintarvikkeita? Aioit ottaa vain yhden suklaapalan ja otatkin toisen ja kohta kolmannen... Moni kokee voimattomuutta sokeristen tuotteiden edessä ja valittaa itsekurin puutetta.
Bitte Jonsson, sokeririippuvuuteen ja sen hoitoon erikostunut ruotsalainen sairaanhoitaja kertoo, ettei kyse ole heikosta luonteesta tai tahdonpuutteesta vaan aivokemiasta! Mekanismi on samantyyppinen kuin päihderiippuvuudessa. Kaikkien aivoihin sokeri ei vaikuta samalla tavalla. Ns. normikäyttäjä syö kahvin kanssa pullapalansa ja se on siinä, enempää ei tee mieli. Jotkut ihmiset ovat sokeririippuvuudessaan huolestuttavan sairaita, toisten riippuvuus on lievempää - yhtä kaikki - yleistä tämä on! Päästäkseen irti sokeririippuvuudesta tärkeintä on lopettaa sokerin syönti - kokonaan. Addiktioon eivät valitettavasti auta sokeriton syyskuu tai karkkilakot. 
Bitte Jonsson kertoo sokeri- ja hiilihydraattiriippuvuudesta Kostdoktorn-sivuilla laajassa videosarjassaan englanniksi tai ruotsiksi, sivuille on nyt mahdollisuus ottaa ilmainen koejäsenyys kuukaudeksi. Suosittelen! Suomeksi on myös käännetty Bitte Jonssonin kirja, Sokeripommi. Löytyy kirjastosta.
Kaikki lääkärit eivät myönnä sokeririippuvuuden olemassaoloa, mutta on monia, jotka vertaavat sokerin vaikutusta alkoholin, huumeiden tai tupakan aikaansaamaan hyvänolon tunteeseen. Sokerin sanotaan vaikuttavan kehon välittäjäaineiden, kuten serotoniinin ja dopamiinin tuotantoon. Koetko herkkuja syödessäsi mielihyvää, jopa euforiaa? Monet silti tuntevat, että sokeri vaikuttaa heihin pidemmän päälle negatiivisesti, herkuttelun jälkeen mieliala ja vireystaso laskevat. Tässä yksi syy, miksi itse en syö sokeria. Voin ja jaksan niin tajuttoman paljon paremmin ilman sitä. Oma lukunsa on sitten sokerin ja huonojen hiilihydraattien aiheuttama tulehdustila, verensokerin nousu, ylipaino yms. Ei pikku juttuja nekään.
Testaa, oletko sokeririippuvainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.