Translate

torstai 3. maaliskuuta 2016

Kevään kasvua ja vihreää


Tänä vuonna pääsimme nauttimaan kevään vihreistä jo helmi-maaliskuussa. Idätys meinaa välillä unohtua, mutta onneksi joku perheestä sen aina jossain vaiheessa muistaa - ja innostaa taas ostamaan alfalfan l. sinimailasen tai mungpavun siemeniä. Idut ovat käsittämättömän halpaa ja mielettömän ravinteikasta ruokaa, maistuvat salaatin joukossa, leivän päällä tai smoothien seassa. Idättäessä kasvin ravintoarvo moninkertaistuu. Idättäminen niin ikään muuttaa ravintoaineet sellaiseen muotoon, että elimistön on helpompi käyttää ne hyväkseen. 
Idätys sujuu vaivattomimmin kaupasta saatavilla idätysastioilla, mutta lasipurkilla, sideharsolla/verkolla ja kuminauhallakin pääsee kokeilemaan. 

Alfalfan tai mungpavun idut
Osta luontaiskaupasta siemeniä, jotka maksavat muutaman euron/pussi, melkein saman verran kuin pikku rasia valmiita ituja kaupan vihannestiskillä. Laita lasipurkkiin, kylmään veteen 1-2 rkl siemeniä ja anna niiden liota yön yli. Huuhto siemenet vähintään aamuin illoin, valuta ylimääräinen vesi pois, säilytä purkkia ylösalaisin ja anna siementen itää pimeässä, esim. astiankuivauskaapissa. Kun ituja alkaa tulla esiin (noin parin kolmen päivän kuluttua), ota purkki päivänvaloon, jolloin ituihin muodostuu lehtivihreää. Muista kuitenkin huuhtelut, valutus ja säilytys nurinpäin. Kun otat idut syötäväksi, voit toki säilyttää purkkia jo oikein päin jääkaapissa, mutta edelleen niitä kannattaa päivittäin huuhdella. Idut kasvavat vielä jääkaappisäilytyksessä. Muitakin siemeniä voit idättää, mutta näistä on hyvä lähteä liikkeelle. Lukemalla kirjoista ja googlettamalla löytyy lisäoppia!

Meillä on ollut alkuvuoden käytössä myös mahtava Plantui Smart Garden -älypuutarha, jonka saimme lapsilta joululahjaksi. Yrtit, salaatit ja syötävät kukat kasvavat ilman multaa ns. siemenkapseleista. Laitteeseen lisätään vielä vesi ja ravinteet. Led-valot hoitavat auringon virkaa. Plantui osaa tietenkin laittautua yöajaksi nukkumaan, jotta kasvit saavat tarvitsemansa levon. Kun kasvit kasvavat korkeutta, laitteeseen lisätään korotuspaloja. On ollut hienoa seurata kasvun ihmettä, ja minkäänlaista ravinnehävikkiä ei synny, kun salaatin saa nyppiä lautaselle suoraan puskasta. Eikä tarvitse kitkeä rikkaruohoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.