Steviaa on Suomessa saatavana jauheena, mutta sitä on ylettömän makeutensa takia hankala annostella. Stevia on etelä-amerikkalaisen stevia-pensaan lehdistä tehty, luonnollinen makeutusaine, joka on jopa 100-300 krt makeampaa kuin sokeri. Stevialiuosta on jauhetta helpompaa käyttää. Pieni pullo kestää pitkän aikaa. Yhteen jogurttiannokseen riittää pari kolme tippaa.Tilaan itse stevialiuosta Iherbin verkkokaupasta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIaJ79c-g8GklDX2G2bnoLA44Yk5spsTUB2jQ_ig3J5hkltNxU_EkDdRQ8Eb7mhtOUeXnHRKADWr6TK73iE9GjIWcBSLunDYo6XUufwMMpOwU2pRB0-kuaRoX8FakEm92nP5I7Uup9kQM/s1600/jogurtti.jpg)
Karppisokeri tai Sukrin on erytritolia, joka muistuttaa kidesokeria, mutta on käytännössä kaloriton sokerialkoholi. Se ei imeydy elimistössä, joten se ei vaikuta insuliinin eritykseen. Karppisokeria kannattaa käyttää leivonnaisissa, joiden valmisteluvaiheisiin kuuluu "munasokerivaahdon" tekeminen. Se vaahtoutuu melkein yhtä hyvin kuin tavallinen sokeri. Karppisokeria saa ostaa Suomestakin monista ruokakaupoista. Jos sitä ei ruokakaupassasi ole, varmasti saat kauppiaalta pyytämällä hankittua.
Monille ihmisille tavallinen sokeri aiheuttaa riippuvuutta. Puhutaan hiilihydraatti-intoleranssista. Useamman tutkimuksen mukaan sokeri vapauttaa aivoissa euforisoivia endorfiineja samalla tavalla kuin jotkut lääkkeet ja huumeet. Ehkä tutumpi asia on hammaskarieksen ja sokerin yhteys. Sokerista yhdessä vähärasvaisen ruokavalion kanssa metabolisen oireyhtymän syynä löytyy kasvavaa näyttöä. Runsas hiilihydraattien syönti nostaa insuliinitasoa, mikä johtaa helposti insuliiniresistenssiin. Tutkimukset osoittavat insuliiniresistenssin yhteyden mitä erilaisempiin sairauksiin, diabetekseen, sydänsairauksiin ym. Sokerin tiedetään myös nopeuttavan vanhenemiseen johtavia ilmiöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nimettömiä kommentteja ei julkaista.