Translate

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Gluteiini, sokeri ja syöpä alkuvuoden otsikoissa

Hyvää alkanutta vuotta 2016! Terveys ja ruokavalio ovat olleet jo vuoden ensimmäisinä päivinä vahvasti otsikoissa - ja hyvä niin.
Uusi tutkimus osoittaa, että gluteiini lisää rasvakudoksen määrää kehossa sekä hidastaa sen aineenvaihduntaa (energiamäärän pysyessä samana). Suomeksi: gluteiini lihottaa! Kun katsoo leipäpussien tuoteselosteita, voi havaita, että gluteiinia on jopa erikseen lisätty moneen tuotteeseen parantamaan niiden koostumusta.

Sokerin ja syövän yhteydestä on myös uutisoitu eri puolilla maailmaa. Cancer Reseach julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan sokeri aiheuttaa tulehdusta ja lisää rintakasvain- sekä etäpesäkkeiden riskiä hiirillä. Professori Lorenzo Cohen Texasin yliopistosta kertoo todenneensa syövän leviävän nopeasti runsaasti sokeria syövillä hiirillä. "Mitä enemmän hiiret saivat fruktoosia, sitä suuremmiksi tuumorit kasvoivat. Kaikki sokerit kasvattivat tuumoreita, mutta fruktoosi kasvatti niitä eniten," tulkitsee Cohen tutkimustuloksia.

Samoihin aikoihin on uutisoitu ketogeenisen dieetin (tiukan vähähiilihydraattisen ruokavalion) olevan avuksi useimpien syöpien hoidossa. Syöpätutkija Thomas Seyfried näkee syövän olevan aineenvaihduntasairaus, jota voidaan hoitaa lääkärin valvonnassa ruokavaliolla. Ilmiön toi ensimmäisenä julkisuuteen Otto Warburg, joka sai Nobelin palkinnon v. 1931 mm. löydöllään, että syöpäsolut viihtyvät sokerissa. 

Niin, kokonaisvaltaisempaa hoitoa odotellaan yhä syöpään... kuin myös muihin metabolisiin sairauksiin. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.