Translate

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Päivänvaloa talven pimeyteen

Pimeä talvi jatkuu, mutta olemme siirtyneet päivänvaloaikaan. Päivänvalolamput tuovat sisätiloihin keskipäivän auringon, sen spektrin ja valon. Myös päivänvalon monet hyödyt. Luonnollisessa valossa värit näkyvät oikeina eikä näkymä kellastu. Mitä laaja-alaisempi on spektri, sitä paremmin siinä nähdään. Lukeminen ja työskentely helpottuvat. Silmien kautta valo vaikuttaa muuhunkin kuin näkemiseen. 

Päivänvalon hyödyistä on runsaasti tutkimustietoa. Tukholman stressintutkimuslaitos suosittaa täyspektrilamppuja. "Tutkimusviikkoina koululaisilta mitattiin mm. unta säätelevän melatoniinin tasoa. Koululaiset olivat pirteämpiä ja melatoniinitasot alenivat. He olivat myös aktiivisempia päivän mittaan. Illalla ennen nukkumaanmenoa olivat he aiempaa väsyneempiä." Hyvässä valossa on hyvä elää ja olla. Uni ja valverytmi ovat yhteydessä valoon. Valonpuute aiheuttaa monille alakuloa - jopa masennusta.

Voit kokeilla ensin hankkia yhden päivänvalolampun (daylight), jolloin huomaat eron tavallisen lampun valoon verrattuna. Saattaa olla, että vaihdat kohta huushollin muutkin lamput... 

Päivänvalolamput ovat tehokkaita ja pitkäikäisiä. Esim. Motonetista tai Prismasta saatat bongata jonkun yksittäisen mallin. Laajat päivänvalolamppuvalikoimat löydät mm. Valotornista.

http://www.rakentaja.fi/artikkelit/9859/parasta_valoa_silmille.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömiä kommentteja ei julkaista.